Köttfri måndag

Skulle du vilja lämna efter dig en värld till dina barn, dina barnbarn, dina gudbarn, dina vänners barn där miljön inte är helt förstörd? Känns det ofta som om bara lilla du inte kan motverka miljöförstörelse? Det kan du. Genom att regelbundet äta mindre kött, fisk och övriga animaliska livsmedel minskar du behovet för dessa miljöbovar och i en värld där befolkningen hela tiden ökar och maten inte räcker till de fattigaste är det svårt att inte se fördelarna med att effektivisera matproduktionen. Varför odla mat som man matar åt produktionsdjur för att sedan slakta dem och stycka i små förpackningar i butiken som du köper och sedan äter när det skulle räcka med att bara odla mat och äta den? Om du äter mindre kött och animaliska livsmedel förbättrar du dessutom din hälsa – västvärldens befolkning äter i nuläget alltför mycket kött för sitt eget bästa. Dessutom behöver färre djur dö för din skull.

Detta kan du göra till exempel genom att bestämma dig för att ha en helt köttfri dag i veckan – varför inte måndag? Om du oroar dig för bristsjukdomar eller inte vet hur du ska få i dig alla näringsämnen från mat utan animaliska livsmedel (det är inte alls svårt men om du oroar dig ändå) är detta en bra lösning eftersom en köttfri dag i veckan knappast leder till bristsjukdomar – med tanke på att folk äter för mycket kött och animaliska livsmedel är det tvärtom hälsosamt. De officiella näringsinstruktionerna i t.ex. Nya Zeeland erkänner vegankost som en fullvärdig hälsosam kost så länge som man äter hälsosamt och mångsidigt. I Finland hänger vi lite efter. Om du följer en viss diet går det för det mesta bra att följa den även utan animaliska livsmedel. Det går att äta glutenfritt, low fat, raw, sojafritt, ja till och med LCHF går att följa utan animaliska produkter. Om du efter att ha börjat med köttfria måndagar märker att det är lätt, gott och att det känns bra i kroppen kan du förstås öka de köttfria dagarna. Det går till och med att vara flexitarian som en av mina vänner och äta vegetariskt under vardagar – hon mår förresten finemang och deltar regelbundet i lopp på 15 km, 20 km samt halvmaratonlopp. Det går alltid att minska på ditt intag av animaliska produkter men någonstans måste man börja och redan om man minskar lite har det en stor inverkan.

Är det svårt att ha en köttfri måndag då? Nej. Du kan till exempel byta ut

  • kött mot bönor, linser, sojakross, sojabitar, sojabiff, marinerad tofu, grönsaksbiff, vegeknackkorv, vegekorv
  • fisk mot marinerad tofu av kallrökt smak, krossade kikärter istället för tonfisk, marinerade grönsaker
  • mjölk mot havremjölk, sojamjölk, mandelmjölk, rismjölk, hemlagat eller färdigköpt
  • ost mot öljästflingor, färdiggjord sojaost i butiken, hemlagad nötost, soja-färskost
  • yoghurt mot sojayoghurt, yosa”yoghurt”, sojapudding, smoothie, gröt
  • smör mot kokosolja, andra vegetabiliska oljor, jordnötssmör, tahini, margarin
  • grädde i matlagning mot kokosmjölk, sojagrädde, risgrädde
  • grädde i bakverk mot sojavisp, havrevisp, kokosvisp
  • ägg mot no egg, silken tofu (i vissa fall, kolla recept), kikärtspulver för “omelett” (se bilden nedan)

Kolla länkarna för bilder av exempelprodukter.

P8130035-edit

kikärts”omelett”

Är det svårt att hitta recept då? Nej. Sök på nätet på vad-du-vill-laga+vegan recept (så som jag oftast gör), skaffa en inspirerande kokbok eller bekanta dig med några intressanta bloggar. Till exempel dessa, i språkordning

Vill du bekanta dig mer med konceptet Köttfri Måndag? Kolla in deras hemsida. Detta är ett världsomfattande projekt och många människor har jobbat på många olika språk för att göra det lätt för dig att börja med en köttfri måndag och göra världen till en lite bättre plats. Har du frågor? Fråga mig. Om jag inte vet svaret direkt tar jag reda på. Lycka till!

2 thoughts on “Köttfri måndag

  1. Flexitarian, det var ordet för mig det 🙂

    Jag har för mig att det är B12 som är svårast att få i sig från enbart vegetariska födoämnen, men när vi lite funderade på om det var B12-brist som förorsakar min trötthet läste vi att kroppen lagrar tillräckligt för 6 år, och EN måltid med kött fyller hela den 6 års-dosen på en gång, så det är knappast ett problem för folk som äter kött nån enstaka gång i månaden som jag.

    • Jo, jag tycker att flexitarian kan vara ett användbart ord. 🙂

      Jag tar själv Solgars tuggbara B12-tabletter i förebyggande syfte, kan hittas i t.ex. Ruohonjuuri Ekomarket. Jag har läst att B12-brist även förekommer hos köttätare så det kan väl även ha att göra med dålig upptagning i kroppen. Man kan kontrollera B12-värdet med blodprov så om det är någonting du funderar på kan det kanske vara värt att kolla?

Leave a comment